Tijdelijke expositie ‘Our families’

Gays&Gadgets Amsterdam

Bij Gays&Gadgets op de Amsterdamse Spuistraat vind je momenteel de tijdelijke expositie ‘Our Families’. Familieleden van Oekraïense LHBT’s delen hierin hun verhalen over de support die zij aan hun dochters, zonen of ouders geven, over hun strijd voor gelijke rechten voor hun geliefden. ‘Our Families’ toont de ontwikkeling van een maatschappij op weg naar vrijheid en gelijkheid voor iedereen.

De expositie bestaat uit een serie persoonlijke verhalen van familie van LHBTI’s. ‘Met dit project delen we de verhalen van moedige moeders en kwetsbare kinderen. Verhalen over frustratie en solidariteit’, aldus mensenrechtenactivist Bogdan Globa, een van de drijvende krachten achter de expositie. ‘Het zijn verhalen over een droom over een regenboogtoekomst, een toekomst waarin iedereen vrij is om te kiezen en doen wat hij wil.’ De expositie bestaat uit vier fotowanden met verhalen en wordt begeleid door een korte documentaire die tijdens de expositie wordt vertoond.

De opening van de expositie werd op zondag 20 maart verzorgd door mensenrechtenactivisten Irene Hemelaar en Bogdan Globa en Hans Verhoeven, eigenaar van Gays&Gadgets.

‘Mijn hele leven ben ik al gay activist’, aldus Verhoeven tijdens de opening. ‘Hier is dat een betrekkelijk veilig “beroep”, want ik weet mij beschermd door de grondwet en regelgeving in Nederland die maken dat ik kan zeggen wat ik wil en actie kan voeren waarvoor of waartegen ik wil. Hoe anders is dat in heel veel andere landen, zoals in Oekraïne, waar activisten letterlijk hun leven wagen met hun strijd voor gelijke rechten voor LHBT's in Oekraïne. Zij verdienen onze bewondering, respect en vooral support. Support die iedereen nu kan geven! Er is in Nederland niemand die straks kan zeggen "Ik kon er niks aan doen", want dat kun je wél. Op 6 april kan iedereen in het dichtstbijzijnde stemlokaal het verschil maken! Door já te zeggen tegen het verdrag met Oekraïne, door já te zeggen tegen gelijke rechten.’

‘Our Families’ is tot en met 6 april te bezichtigen bij Gays&Gadgets op de Spuistraat 44 te Amsterdam, dagelijks geopend van 12:00 t/m 19:00 uur.

De expositie is tevens te bezichtigen bij boekhandel Vrolijk op de Paleisstraat 135 te Amsterdam.
ma-za: 11:00 t/m 18:00 uur
zo: 12:00 t/m 18:00 uur